25 jaar na vliegshowramp Ramstein

545130

Precies vijfentwintig jaar geleden vond op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts een van de grootste rampen met een vliegshow ooit plaats. Brandende vliegtuigen stortten neer tussen het publiek. Zeventig mensen kwamen om. Nog steeds zijn de wonden van de nabestaanden niet geheeld.

Het moest het hoogtepunt van de dag worden, de toegift van het Italiaanse straaljagersteam Frecce Tricolori. Het was een mooie zomerdag en ruim 300.000 mensen waren op de vliegshow afgekomen. Zij zagen hoe het noodlot toesloeg. Op nauwelijks veertig meter boven de grond botsten drie vliegtuigen op elkaar en belandden tussen de toeschouwers.
Vuurzee

545128

Een regen van kerosine en brokstukken kwam naar beneden. “Binnen enkele seconden zag ik dertig mensen voor mijn ogen verbranden, en ik kon niets doen”, zegt brandweerman Joachim Lenhard tegen de ZDF. “Het was de ergste dag uit mijn leven.”

Door de vuurzee en de brokstukken waren veel mensen op slag dood. Sommige lichamen konden alleen nog geïdentificeerd worden door een gebitsanalyse. Ook raakten ruim duizend mensen gewond. Van directe hulpverlening was nauwelijks sprake. Er was geen reddingsplan en er waren te weinig hulpverleners aanwezig.
Angst

Voor veel overlevenden en nabestaanden zijn de wonden nog niet geheeld. Volgens therapeute Sybille Jatzko, die nazorg geeft aan de slachtoffers, is elke 28ste augustus weer een moment van levendige herinneringen. “Zodra de dag dichterbij komt, slaat de angst toe. Slachtoffers van de ramp krijgen hartkloppingen en zweetaanvallen.”

De ramp deed de discussie oplaaien of dergelijk militair vertoon nog wel verantwoord was. Later werden dit soort shows met militaire straaljagers verboden. Ook kwamen er meer voorbereidingsmaatregelen en betere rampprotocollen voor vliegshows. Vliegbasis Ramstein heeft na het ongeluk nooit meer een luchtshow georganiseerd.

Bron: www.nos.nl

———
EDIT:

Rammstein heeft de naam van hun band en de titel van hun eerste hit op deze ramp gebaseerd.
Hier onder de videoclip van de single Rammstein.


Reacties zijn gesloten.